Karaván színház

Karaván színház

A Karaván Színház és Művészeti Alapítvány Budapesten működő színház és tehetséggondozószervezet, amely azt a társadalmi missziót vállalta fel, hogy a roma–nem roma szerencséstalálkozások lehetőségének üzenetét közvetítse a magyar társadalom felé.

A Karaván budapesti és kaposvári alapítványi színészképző stúdiójában roma és nem romafiatalok együtt bontakoztathatják ki tehetségüket. Rendszeres szakmai foglalkozásokonvehetnek részt, színházi előadásokban, kisfilmekben és egyéb művészeti projektekbenszerezhetnek gyakorlatot.

Színházi repertoárunk kialakításakor egyik célunk, hogy nívós színházak vegyék fel műsorukraelőadásainkat. Ez csak olyan minőségi produkciókkal lehetséges, amelyek a hazai színházikínálatban megállják a helyüket. Az utóbbi 5 évben több koprodukciónk volt műsoron olyanszínházakban, mint a Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház, a tatabányai Jászai MariSzínház, a Békéscsabai Jókai Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a Veszprémi PetőfiSzínház, a budapesti Hatszín Teátrum, valamint a Pinceszínház. Nézettségi arányunk 85-90 %-os, éves nézőszámunk 10-11.000 körül van.

Színházunk művészeti programjának fókuszába a gyermekek és az ifjúság színházi nevelésétállítottuk. Évente frissülő repertoárunkban mindig vannak mesejátékaink, s izgalmaskínálatunk van a tizenévesek számára is. Jelenleg is vannak már műsoron lévő és készülőprodukcióink minden korosztály számára. Országszerte láthat minket a közönség, köztükfesztiválokon és gyermekrendezvényeken. Szívesen viszünk színházi programot kisebbtelepülésekre is. Rendszeresen nézik előadásainkat oktatási-nevelési intézmények csoportjai.

2018-ban megkaptuk a Bonis Bona – Kiváló Tehetséggondozó Szervezet díjat, színházkéntkifejtett tevékenységünkért pedig a Nemzetiségekért-díjat.

BANYAMESÉK
élőzenés bábos mesejáték

Mesejátékunkat óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk. Az előadás keretében három rövid (két székely és egy orosz) népmesét láthatnak a gyerekek. A meséket bábok segítségével adják elő a színészek. Nem paravánt használnak, hanem ők is láthatók, így színészi játékkal, mimikával válik színesebbé a humoros előadás. A színészek a gyerekeket játékosan be is vonják a történetbe.

Számos alkalommal adtuk elő óvodákban és iskolákban, de színházban és szabadtéren, sőt, akár egy fa alatt is előadható. A mesejáték 40 perces. Előadják a Karaván Színház színészei és tehetséges növendékei.

Rendezte: Tóth Géza
Produkciós vezető: Nyári Oszkár

Az előadás előtt egy művész (bohóc vagy bűvész) interaktívan szórakoztatja a közönséget. Az előadás után pedig meghirdetjük a Karaván Színház tehetséggondozó programját.

I’M ONLINE
csesztetés egy felvonásban

Előadás a gyerekek közötti iskolai bullyingról és cyberbullyingról, magyarul: az iskolai és internetes zaklatásról.

A fiktív történet főszereplője Pálma, a 15 éves kamaszlány. Pálma új gimnáziumba kerül. Mikor a szülők munkája miatt átmenetileg egyedül marad otthon, interneten névtelenül elkezdik zaklatni. Az iskolában sem jó a helyzet: osztálytársai levegőnek nézik, kiközösítik. Pálma helyzete egyre rosszabb lesz. Hiába panaszkodik szüleinek telefonon és skype-on, csak tanácsokat kap tőlük, amikkel nem sokra megy. A túlsúlyos Zsanettel és a homoszexuálisnak tartott Jencivel sikerül összebarátkoznia. Jenci azt javasolja, hogy ne reagáljon, akkor egy idő után megunják, és leszállnak róla…

A produkciót egyeztetés alapján színházi nevelési előadásként játsszuk osztályok számára. Ez az 50 perces előadásból és egy 35-50 perces megoldás fókuszú feldolgozó beszélgetésből áll. Nagyobb létszámú közönség számára is tudunk tartani levezető foglalkozást. A produkciót sikerrel játszottuk közel 100 alkalommal színházakban többszáz fő előtt, de jellemzően egy-egy iskolai osztálynak játsszuk. Készülőben: a produkció tantermi színházi változata, amelyet 2021-től viszünk iskolákba.

13 éven felülieknek ajánlott! Megtekintését javasoljuk diákoknak, szülőknek, nevelőknek és gyerekekkel foglalkozó szakembereknek.

Írta: Selmeczi Bea
Rendezte: Tóth Géza
Produkciós vezető: Nyári Oszkár

I’m online (2016)

Az előadás előtt egy művész (bohóc vagy bűvész) interaktívan szórakoztatja a közönséget. Az előadás után pedig meghirdetjük a Karaván Színház tehetséggondozó programját.