Khamoro Budapest Band

Khamoro Budapest Band

A zenekar célja a magyarországi és közép-európai, autentikus cigány kultúra gyűjtése, megőrzése, áthagyományozása, színpadra állítása; de ezzel együtt XXI. századi, modern gondolkodású világpolgárokként betekintést nyújtanak a távolabb élő cigányság zenei és tánckultúrájába is. Műsorukon egyaránt szerepelnek szatmári és dunántúli hallgatók, pergetők és táncnóták, vagy erdélyi, szerb és orosz cigány dallamok és táncok; ezt egészíti ki a makedón és keleti hastánc, az indiai és a flamenco koreográfiák.

Az utóbbi időkben modern, tematikus összeállításokkal is sikeresen próbálkoznak. A viszonylag fiatal zenekar már három CD-vel büszkélkedhet: 2007-ben a Lingara (Csavargók), 2009-ben a Romano Rat (Cigány
vér) 2015. Barnuljunk Együtt! című albummal mutatkoztak be a népzene-kedvelő közönségnek Az utóbbi lemez nemzetközi kiadásnak örvend, az Angliai ARC music gondozásában, akik idén jelentették meg 72 országban. Az album 2018.áprilisban a World music zenei kategória Top 10.-es listájába is bekerült.

Khamoro Budapest Band

 

Több ország rádiós csatornáján hallható a Khamoro Budapest Band. Nagyobb zenés táncos produkciókat is szervez, illetve bemutat a csapat, Khamoro Táncszínházként. A Vonat táncdráma 40 fővel, Sárközi üzenete 25 fővel aratott nagy sikert. Hivatalos elismeréseik között szerepel a 2004-ben odaítélt Közéleti Díj, s itt feltétlenül megemlítendő Farkas Zsolt együttes vezető, aki már az alapításkor a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa volt, 2006-ban pedig Köztársasági Érdemrend Bronz Keresztjét érdemelte ki. 2013.-ban Táncház érmes..Az együttes ars poeticájára nézve teljes mértékben találó a Khamoro (Nap, Napsugár) elnevezés, hiszen egyfajta hitvallásuk az, ami a cd-k borítóján is áll:

“A Nap életelem, számunkra a cigány kultúra is az!”

Zenéjükkel, táncaikkal valóban egyszerre képviselik az eredeti természetességet, a cigány kultúra egyetemességét, jelenlétét a világban, valamint azt a derűt, melegséget, energiát, amit legfontosabb lételemünk: a világunkat éltető Nap ad meg számunkra. Munkájukat aSziromnyi Művészeti és Oktatási Egyesület segíti.

A Khamoro Budapest Band programja:

Egyesületünk a felzárkózó települések közül speciálisan arra a településre szeretne programokat vinni, akik úgy gondolják, hogy a folyamatos rendezvénysorozatban látják a gyerekek fejlődését a cigány kultúrán  keresztül. Ezért, először 2020. szeptemberétől decemberig 9 alkalommal szeretnénk foglalkozásokat tartani. 2021-januárjától-június 30.-ig pedig, havonta egyszer, azaz 6 alkalom. Ez összesen: 15 alkalom. Azok a  települések, akik alkalmanként szeretnék a Khamoro programját, állunk rendelkezésükre. A foglalkozásokra 4 fő utazik, természetesen az alkalmakhoz adott témákhoz, meghívott előadókat is szeretnénk bemutatni.  Népzenei – és néptánc előadás, táncház. 60- 120 perces népzenei- és néptánc előadás (cigány, magyar, román, szerb népdalok, gyermekdalok, stb.)

2 hetente, havonta jelentkező programok

  • Zenei foglalkozások: népzene, gyermekdalok, táncház.
  • Tánc –és mozgás: néptáncok (magyar és nemzetközi cigány tánc típusok)
  • Kézműves foglalkozások (rajz, festés, fonás, , stb
  • Vetélkedők, játékok: honismeret, népismeret stb.
  • Beszélgetések, interaktív foglalkozások: drog, szenvedélybetegségek, iskola, stb.
  • Drámapedagógiai foglalkozások, önismereti foglalkozások, táncszínház.
  • Cigány/romani nyelvi foglalkozások és képzés.