Müller Péter Sziámi és Kovács Antal

Müller Péter Sziámi és Kovács Antal

Terveink szerint a területi döntéshozók által megjelölt öt településen egyenként két alkalommal fordulunk meg. A helyiekkel előzetesen egyeztetünk a helyszínről és a romák és nem romák részvételének generálási módjáról és lehetőségeiről. Az első alkalmakkor játékos beszélgetés, közös dalszerzés, a roma kultúra értékeinek tudatosítása volna a feladat. A két instruktor kérdezz-felelek formában, zenei-, képi, nyelvi-költészeti illusztrációkkal szemléltetett formában beszél a cigányság és kultúrájának eredetéről, ágairól, hangszer- bemutatót tart. Kovács Antal (Romano Drom) elmondja saját alkotói koncepcióját az autentikus népzene és a modern zenei formák találkozásáról.

Az első jelenlét második felében Müller Péter Sziámi a szegénység és a roma-problematika témáját felvetve kezdeményez beszélgetést, majd közös dalszerző játékot: kéri, hogy mondják be a szerintük legfontosabb öt szót, ami aztán bekerül a helyben megalkotandó közös dalba. A szöveg megformázását követően együtt alkotjuk meg a zenét, videón rögzítjük a demo-szintű előadást. Beharangozzuk a második eseményt: koncert a világhírű roma művészekkel, ahol az együtt alkotott dal is műsorra kerül.

A második alkalom Romano Drom koncert Müller Péter Sziámi részvételével, amelyet záró beszélgetés követ. Feldolgozzuk a közös élményt, megbeszéljük, hogy kinek mit jelentettek a találkozások, ki hogyan tudja elképzelni a jövőbeni kapcsolattartást. Mindenhonnan meghívunk néhány résztvevőt egy budapesti Romano Drom-Müller Péter Sziámi koncertre. Megbeszéljük, hogyan folytassuk az együttlétet az online felületeken és a közösségi médiában. A költségekbe beépítjük a vendégek utaztatását és szállását-étkeztetését, valamint a későbbiekben kapcsolatot tartó admin szerény munkadíját.