A Karaván Színház tevékenysége a Felzárkózó Települések Program 2022. március 1. – július 31. közötti szakaszában.

A Karaván Színház tevékenysége a Felzárkózó Települések Program 2022. március 1. – július 31. közötti szakaszában.

0
település
0
esemény
0
résztvevő

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felzárkózó Települések Programjában a Lorca Alapítvány összművészeti kulturális programot valósít meg. A cél az, hogy művészek és művészegyüttesek az ország legszegényebb településein élő gyerekeknek, családoknak kulturális programokat vigyenek. E program egyik résztvevője a Karaván Színház és Művészti Alapítvány.

2022 első félévében a Karaván Színház 6 település lakói számára 17 alkalommal valósított meg kulturális programot, melyeken összesen 829 résztvevő volt. A települések: Gyulaj, Csököly, Táska, Ricse, Pálmajor és Gyöngyöspata voltak. Az alapítvány azt a célt tűzte ki, hogy a színház és az előadó-művészet segítségével jó élményeket szerez a helyi gyerekek közösségeinek. Főleg színházi előadásokat és kiscsoportos művészeti foglalkozásokat tartottak. A gyulaji iskola 150 tanulója részvételével egész napos közösségi-kulturális programot, 18 tanulónak pedig kaposvári színházlátogatást is szerveztek.

A színháznak 2002 óta egyik fő tevékenysége, hogy színházi előadásokat vigyen olyan településekre is, ahol a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetősége korlátozott. A Karaván különösen gyermek- és ifjúsági előadásaival igyekszik javítani a helyzeten. A Felzárkózó Települések Programban tartott előadásaival önfeledt perceket és jó színházi élményeket szerzett közönségének. A színészek bevonták a gyerekeket a mesejátékba. A kulturális programok inspirálóak voltak és jó élményt adtak a hátrányos helyzetű településeken élő gyerekeknek.

A Karaván Színház a Felzárkózó Települések Programban 2022 tavaszán tartalmas, színvonalas előadó-művészeti programot valósított meg, miközben a romák és nem romák közötti szerencsés találkozások lehetőségének üzenetét is magával vitte mindenhova a lelkes társulat.

 

Tevékenységnapló

 

GYULAJ

április – június

 

A Tolna megyei Gyulaj község Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Galló József Általános Iskolájában Banyamesék előadással vendégeskedett a színház (Rendezte Tóth Géza, produkciós vezető: Nyári Oszkár). Az interaktív mesejátékot kiscsoportos foglalkozásokkal készítették elő. A gyerekekkel egyszerű bábokat készítettek, amelyeket az előadás bizonyos pontjain kellett feltartaniuk. A második csoportban dalt, a harmadikban mondókát tanultak. Ezekkel szintén az előadásban tudtak részt venni az alsó tagozatos gyerekek. Majd a bábos, zenés mesejáték került megrendezésre. A gyerekeket az előadás számos pontján bevonták a játékba.

Április 25-ei kezdettel Tóth Géza színész, rendező hat alkalommal színészmesterség kedvcsináló foglalkozásokat tartott a gyulaji általános iskola színjátszás iránt érdeklődő felső tagozatosainak. A foglalkozásokon sok érdekes figyelem, koncentrációs és asszociációs drámajátékot ismertek meg a gyerekek. Április 29-én a csoport 18 diákja a Karaván Színház szervezésében kaposvári színházlátogatáson vett részt. A tanulókat és a kísérő pedagógusokat a Csiky Gergely Színház munkatársai fogadták és kalauzolták a szép, néhány éve felújított épületben. Bejárhatták az egész épületet, betekinthettek a kulisszák mögé, kipróbálhatták a színpadtechnikát, a jelmeztárban jelmezeket is felpróbálhattak. Felálltak a Csiky Gergely Színház nagyszínpadára, ahol közösen előadtak egy magyar népdalt. Mivel a nézőtér üres volt, nem kellett izgulni sem. Fándli Csaba színművész, rendező színészmesterség foglalkozást tartott a gyerekeknek a stúdiószínpadon. Ezután Kaposvár egyik ismert cukrászdájában kaptak uzsonnát a gyerekek, majd sétáltak egyet a megyeszékhely zsibongó városközpontjában. 19 órai kezdettel a Tüskevár című ifjúsági előadást tekintették meg, amelyben ismerős színészeket is láthattak szerepelni. A tartalmas nap során sok inspiráló élményben volt részük. A jól sikerült kirándulásról hangulatos kisfilm készült.

 

Májusban folytatódtak az iskolában a színészmesterség foglalkozások. Számos drámajátékot kipróbáltak a motivált gyerekek. Sok sikerélményt szereztek, fejlődött önkifejezési képességük, önbizalmuk.

 

Közben május 17-én a Karaván Színház két gyermekelőadást játszott Budapesten, s ezeket interneten élőben közvetítette a gyulaji iskolába. Kamerák, keverőpult, mikrofonok foglalták el a nézőteret. A két előadást összesen 105 gyermek nézte meg. A játszott előadás: Lázár Ervin: Gyere haza, Mikkamakka! című mesejátéka volt (Rendezte Tóth Géza, produkciós vezető: Nyári Oszkár). Természetesen az előadások megtekintését technikai egyeztetés előzte meg, mely után nagy képernyőn, jó minőségben, élőben élvezhették a gyerekek az előadásokat. A humoros mesejáték hatására rajzokat is készítettek, melyeket a színháznak elküldött az iskola.

Június 13-án a Karaván Színház egész napos közösségi-kulturális programot valósított meg Gyulajon az iskolával együttműködve. Az iskola tanulói ezen a napon művészeti foglalkozásokon, játékokban, versenyeken, kisebb fellépéseken, koncerteken és színházi előadásokon vettek részt. A programot a Karavánnal együtt a FeTe Programban részt vevő művészek és együttesek valósították meg. Reggel az iskolai színjátszó csoport kis performanszával indult a nap a templomdombon. Az iskolaudvaron egy közös versírással és tánctanulással folytatódott. A Banyamesék című bábos, zenés mesejátékot az óvodásoknak adta elő a Karaván Színház, az I’m Online című ifjúsági színházi előadást pedig a 7-8. osztályosoknak játszotta (Rendezte Tóth Géza, produkciós vezető: Nyári Oszkár). A többi osztály délelőtt kiscsoportos előadó-művészeti foglalkozásokon vett részt. Osztályonkénti bontásban volt három zenés-verses foglalkozás, kettő roma autentikus népzenei és táncos foglalkozás, valamint tánctanítás. Ezeket a Romano Glaszo, Müller Péter Sziámi és a Romano Drom, a Khamoro Budapest Band, Horváth Kristóf és a Karaván Színház tartották. Ezek után négycsapatos focibajnokság következett. A mérkőzéseket hivatásos játékvezető dirigálta. Még kommentátor is volt. A gyerekek szurkolókórusa biztatta a hazaiakat. A meccsek közötti szünetekben táncbemutatóra és ügyességi versenyekre került sor. Délután az egyes kiscsoportok az egész iskola előtt bemutatták a produkcióikat. A csoportvezető művészek bevonták a nézőket is a produkciókba, ahol csak lehetett. Ekkor került sor a versenyek eredményhirdetésére és a díjkiosztókra is. Majd koncerttel zárult a program, amin fellépett valamennyi kiváló művész és zenekar, a kisebb gyerekek táncoltak.

A gyerekek jól fogadták a tartalmas rendezvényt, aktívak és lelkesek voltak, hiszen sok érdekes programon vehettek részt. A Karaván által szervezett nagyrendezvény egy igazi közösségi program volt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, amely a Laczó Ildikó vezette iskola munkatársainak, tanulóinak, a Lorca Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak, valamint a művészeknek és az önkénteseknek az összefogásával valósult meg.

Képgaléria a nagyrendezvényről: https://karavanma.hu/fete-nagyprogram-gyulajon-2022-kepek/

 

 

CSÖKÖLY

április

Először kiscsoportos foglalkozásokat tartottak a színtársulat tagjai a Somogy megyei Csököly óvodájában. Dalt, mondókát tanítottak, és síkbábokat készítettek a gyerekekkel. Majd előadták a Banyamesék című bábos, zenés színházi előadást. A színészek a gyerekeket az előre elkészített bábokkal, a dallal és mondókával vonták be az előadásba. A gyerekek számára jó színházi élmény volt a Banyamesék című előadás.

 

TÁSKA

április

A Somogy megyei Táska településen a csökölyivel megegyező programot valósítottak meg a Tőzike Óvodában, ami kiscsoportos foglalkozásokból és Banyamesék előadásból állt. Az előadásba az óvodásokat is bevonták, ami a színházi élményt közvetlenebbé kedvesebbé is tette a gyerekek számára.

 

RICSE

június

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsére, a II. Rákóczi Ferenc Óvodába Banyamesék előadást vitt a Karaván Színház. Ricsén a Református Szeretetszolgálat Jelenlét Pontjának munkatársai segítették a szervezést. A társulat tagjai a gyerekekkel először két kiscsoportban dolgoztak. A mesejátékhoz bábokat készítettek, dalt tanultak és táncoltak velük. Ez után következett a Banyamesék című bábos, zenés mesejáték. A kisgyerekek többsége most látott először színházi előadást. A kezdeti megilletődöttség után már együtt éltek az előadással, ami jókedvű közös énekléssel, tánccal fejeződött be.

 

PÁLMAJOR

június

A Somogy megyei Pálmajor egy kis zsákfalu Kaposvár közelében, szinte csak cigányok lakják. A Nefelejcs Óvoda gyermekeinek Banyamesék előadással kedveskedett a színház. A gyerekeknek itt is először két előkészítő foglalkozást tartottak a művészek. Az egyik csoportban bábokat készítettek, a másikban dalt tanítottak. Nyári szünet lévén a pálmajori iskolások közül is többen eljöttek megnézni az előadást. A Karaván partnerei voltak a pálmajori Jelenlét Pont, a kaposfői Szent Erzsébet Alapítvány, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A program eredményeként a pálmajori gyerekeknek jó színházi élményben volt részük.

 

GYÖNGYÖSPATA

július

A Karaván Színház első félévi programja Gyöngyöspatai szerepléssel fejeződött be. A nyári szünetet a Nekcsei Demeter Általános Iskola nyári napközis táborában töltő gyerekeknek vitték el a Banyamesék című színházi előadást és a hozzájuk tartozó kiscsoportos daltanítás és bábkészítő foglalkozásokat. A teljes délelőtti program tetszett a gyerekeknek. Aktívan részt vettek a színházi előadásban, utána ki is próbálhatták a bábokat és a ritmushangszereket.