MÜLLER PÉTER SZIÁMI ÉS KOVÁCS ANTAL TEVÉKENYSÉGE A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAM 2022. MÁRCIUS 1. – JÚLIUS 31. KÖZÖTTI SZAKASZÁBAN

MÜLLER PÉTER SZIÁMI ÉS KOVÁCS ANTAL TEVÉKENYSÉGE A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAM 2022. MÁRCIUS 1. – JÚLIUS 31. KÖZÖTTI SZAKASZÁBAN

0
település
0
esemény
0
résztvevő

A roma és nem roma művészekből álló csapat három hónap alatt 5 felzárkózó településen 1053 résztvevőnek 14 programot tartott.

Müller Péter Sziámi és Kovács Antal művészcsapata érdekes színfoltja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felzárkózó Települések Programjának. Azt mutatják meg, hogy a kultúra és a művészet nem elválaszt, hanem összeköt. Ez azért nagyon fontos tevékenység és egyben üzenet a társadalom felé, mert Magyarországon is probléma a cigányok és nem cigányok közötti társadalmi szakadék. A kulturális különbségekből adódó konfliktusokra jó válasz a két művész együttműködése. A Kovács Antal vezette világhírű Romano Drom roma folklórzenét játszik. Müller Péter Sziámi filmrendező, énekes, író, költő, kulturális szakember (értelmiségi generációk szocializálódtak a zenéin) pedig dokumentumfilmesként már a 70-es években felhívta a figyelmet a magyarországi cigányok helyzetének kilátástalanságára.

Mi volt a kínálatukban? Művészeti foglalkozások és koncertek. Az első alkalom mindig ismerkedéssel indult. Antal bevezette a jelenlévőket a cigányság eredetének történetébe, népcsoportjairól, hagyományairól, az autentikus népzene és a modern zenei formák találkozásáról is beszélt. Ezt zenékkel, hangszerek bemutatásával illusztrálták. Péter pedig kérdezz-felelek formában, zenei-, képi, nyelvi-költészeti illusztrációkkal szemléltetve a kultúra és a társadalom fontos kérdéseiről beszélgetett a résztvevőkkel, és bevitte őket a költészet izgalmas világába.

Bár a társulat nagy örömére a falvak felnőttjei is eljöttek, a foglalkozásokon mégiscsak a gyerekek voltak a főszereplők. E művészeti foglalkozások az interaktivitás és a kreativitás jegyében zajlottak. Játékos dalszövegírással dolgoztatták meg a gyerekeket. Péter a megjelenteket azzal motiválta, hogy mondjanak öt olyan szót, amit az életben fontosnak tartanak, és szeretnék, ha ezek a szavak bekerülnének egy közösen megírt dalszövegbe. Amikor a vers elkészült, a zenekar megzenésítette, így született minden esetben a dal. A közös szerzeményt aztán megtanulták, többször elgyakorolták, majd koncerten elő is adhatták a falu népének.

Voltak helyszínek, ahova több alkalommal is sikerült eljutniuk, ott tánctanítással egybekötött foglalkozásokat tartottak. Főleg autentikus roma népzenék szóltak. Néhány helyen a gyerekek és felnőttek is beszálltak a közös zenélésbe, hozták saját hangszereiket. Akinek nem jutott, kapott ütőhangszereket. Jelentős motivációt jelent és jelentett, hogy mindenki művésszé válhatott. A zene és a művészet szeretete, a művészet művelése (éneklés, zenélés, táncolás, versírás, próbálás a fellépésre, fellépés a világhírű zenekarral) magával ragadta a gyerekeket. Ez a családtagokat, pedagógusokat is joggal töltötte el örömmel és büszkeséggel. A hangulatos, inspiráló foglalkozásokat betetőzték a koncertek, amin az aktuális falu gyerekei is felléptek, és a Romano Drom zenekarral meg Müller Péter Sziámival előadták a közös dalt. A koncerteken természetesen ott voltak a családok. Bár a gyerekek nagyon ügyesek voltak mindenhol, nem a teljesítés, nem az eredmény volt a legfontosabb. A társulat a kreatív, művészeti élményszerzés, valamint a nagyon pozitív közösségi együttlét alkalmait teremtette meg Értény, Mátraverebély, Lucfalva, Karancsság és Gyulaj lakói számára.

 

Tevékenységnapló

 

ÁPRILIS

14., 27. Értény

Müller Péter Sziámi, Kovács Antal és Kovács Krisztián iskola utáni foglalkozást tartottak a Tolna megyei Értényben 40 tanulónak. Az eseményen a Málta Szimfonik zenekar tagjai is aktívan jelen voltak. A gyerekekkel az ismerkedést követően a cigányság kultúrájáról, hagyományairól beszélgettek, majd dalt írtak közösen. A szövegbe a gyerekek által megadott szavak is belekerültek. Késő délután a zsúfolásig megtelt művelődési házban került sor Müller Péter Sziámi és a Romano Drom közös roma folklórzenei koncertjére. A koncert végén a gyerekek is felmentek a színpadra, és közösen zenéltek (még nem a közös dalt). A Zöld az erdő kezdetű dal, a magyarországi cigány himnusz nagy sikert aratott, a gyerekek felmentek a színpadra énekelni. A családok, a felnőttek is énekeltek, volt, aki táncolt, nagyon jól érezte magát a közönség. Identitáserősítő, pozitív és vidám nap volt. Az első alkalom után máris elmondható volt, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt nyitottan fogadták a művészek kezdeményezését és fellépését.

A következő héten nagy örömmel fogadták a csapatot. Közös testmozgás, bemelegítés után folytatták a dalírást. Ez után a romák történelméről beszélgettek. Majd Müller Péter Sziámi a kultúráról és a költészetről beszélgetett a gyerekekkel. A foglalkozás közös zenéléssel zárult. A délután második felében ismét koncert és közös zenélés következett. A falu lakosságának tetszését elnyerte a roma folklórzenei koncert a roma tematika és a programok fejlesztő, valamint közösségépítő hatása.MÁJUS

04. Mátraverebély

10. Lucfalva

18., 27. Értény

20. Karancsság

Május hónapban a művészcsapat járt három Nógrád megyei faluban: Mátraverebélyen, Lucfalván és Karancsságon, valamint a Tolna megyei Érténybe is visszatértek két alkalommal. Müller Péter Sziámi és Kovács Antal a Romano Drom két zenészével és alkalmanként más-más művésszel kiegészülve tartottak foglalkozásokat. A népismereti kiselőadásokon szó esett a cigányság eredetéről, vándorlási útvonaláról, népcsoportjairól, hagyományairól. Sor került tánctanításra, hangszerbemutatóra, zenetanításra. Müller Péter Sziámi a dalok születéséről, költészetről, a kultúra jelentőségéről mesélt érdekességeket minden helyszínen. Nem maradt el a közös dalírás sem. A dalba természetesen a gyerekek által megadott szavak is bekerültek.

Négy koncertet is adtak májusban, amin a falvak szinte minden lakója jelen volt. A Romano Drom és Sziámi a gyerekeket is bevonták a zenélésbe, táncolásba. A gyerekek előadták a közösen szerzett dalokat. A koncertek után hangszerbemutatóra, zenetanításra, beszélgetésre is volt kedv. Ez a jó hangulat mindenhol jellemző volt. A zene köré épültek a programok, és ez nagyon tetszett mindenkinek. Minden összejövetelt közös, vidám zenélés jellemzett. Néhány gyerek tudott és akart is a Romano Drommal gitározni, mások meg kannáztak, doboltak. A repertoár cigány dalokból és a közösen szerzett dalokból állt. Amellett, hogy a cigányságról, a költészetről sok hasznos információt szereztek a fiatalok, a programoknak roma identitáserősítő hatásuk is volt. Nemcsak a gyerekek vettek részt a programokon, hanem a felnőttek is.JÚNIUS

13. Gyulaj

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Galló József Általános Iskolájában megtartott egész napos rendezvényen Müller Péter Sziámi és a Romano Drom hasonló tematikát valósított meg, mint a többi faluban. Délelőtt kiscsoportban felső tagozatos gyerekekkel saját dalt szereztek. A roma történelemről, hagyományokról Kovács Antal, a költészet és a kultúra jelentőségéről Péter beszélt a gyerekeknek. Amikor elkészültek a közösen írt dalszöveggel, az együttes megzenésítette azt. Ez után már csak gyakorolni kellett. Délután egy nagy közös koncertre került sor az iskola udvarán. A sok fellépő együttműködött, közös produkciókkal rukkoltak elő, miközben a gyerekek egy-egy csoportja is mindig velük együtt énekelt. Müller Péter Sziámi a gyerekekkel közösen szerzett dalt megtanította a közönségnek is, akik a refrént reppelve vettek részt az előadásban. Ez után a Romano Drom nagy sikert arató, fergeteges koncertet tartott.